Още танкове и ракети за Украйна, ЕП призовава за трибунал

Още танкове и ракети за Украйна, ЕП призовава за трибунал
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.01.2023
  • Сподели:

Украйна получава все по-голяма подкрепа, Иран отказа да признае окупираните от Русия територии за руски

 

 

Естония, Дания, Швеция и Великобритания възнамеряват да предоставят на Украйна повече военно оборудване. Правителството в Копенхаген предава на Украйна 19 гаубици Caesar, поръчани от Франция. До 50 бойни машини на пехотата и противотанкови оръжия ще дойдат от Швеция

 

Противотанковите ракети Brimstone. Снимка: Bloomberg

 

Великобритания също пое ангажимент за допълнителни доставки: Според министъра на отбраната Бен Уолъс Украйна ще получи бронирани военни превозни средства, както и 600 противотанкови ракети Brimstone. Естония изпраща гаубици, гранатомети и друго военно оборудване.

Шолц иска да доставя тежка техника само заедно със САЩ

Германия обаче иска да достави бойни танкове само когато САЩ също доставят такива. Това заяви канцлерът Олаф Шолц. Новият германски министър на отбраната Борис Писториус също е на страната на САЩ по въпроса за доставките на оръжие: „Както често се случва в историята (...), ние заставаме рамо до рамо в нашия подход", каза той.

Зеленски критикува колебанието на Германия

Критика към това отношение отправя украинският президент. „Ще дам танкове, ако някой друг ги даде: Не мисля, че това е правилната стратегия", заяви Володимир Зеленски по време на видеообръщение на Световния икономически форум в Давос. Според него има моменти, в които човек не трябва да се колебае и да сравнява.

САЩ обявиха нова помощ за 2,5 млрд. долара

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност от близо 2,5 милиарда долара, включващо стотици бронирани машини и подкрепа за украинската противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на американското министерство на отбраната. Новата помощ включва 59 бойни машини на пехотата Bradley и 90 бронирани машини Stryker, се казва в съобщението. В пакета помощи са включени също допълнителни боеприпаси за ракетните системи Himars, 8 системи за противовъздушна отбрана Avenger, десетки хиляди артилерийски снаряди и около 2000 бронебойни ракети, съобщи министерството на отбраната.

Парламентът на ЕС зове за трибунал за военни престъпления

Междувременно Парламентът на ЕС в Страсбург призова всички държави членки да създадат специален трибунал за зверствата в Украйна - успоредно с разследванията на Международния наказателен съд. Резолюцията в този смисъл беше приета с 472 гласа "за" и 19 гласа "против" (нито един български депутат не е бил против). 33 членове на ЕП се въздържаха.

Иран не признава анексираните от Русия територии

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан каза, че Техеран не е признал още анексирането от Русия на полуостров Крим в Черно море, въпреки близките си връзки с Кремъл. "Въпреки отличните отношения между Техеран и Москва, не сме признали отцепването на Крим от Украйна", каза иранският външен министър Абдолахиан в интервю за турския телевизионен канал TRT. "Не признахме и отцепването на Луганск и Донецк", добави той.

Техеран се смята за поддръжник на Русия във войната срещу Украйна, главно чрез доставки на ирански безпилотни "дронове камикадзе".

Други важни събития от деня:

Ръководителят на руската наемническа войска „Вагнер“ не очаква Бахмут да бъде превзет скоро. Евгени Пригожин съобщава и за превземането на село Клишчиевка, недалеч от Бахмут. 
 

Русия заплашва с твърд отговор, ако САЩ подкрепят Украйна в атаките срещу Крим. Нападенията в Крим „не вещаят нищо добро за сигурността в Европа", заяви говорителят на президента Дмитрий Песков. 

Молдова, която граничи с Украйна, също вече не се чувства в безопасност и иска военна подкрепа. „Поискахме системи за въздушно наблюдение и отбрана", заяви президентът Мая Санду. 

Южна Африка планира съвместни военни маневри с Русия и Китай. Операция "Моси" ще се проведе край бреговете на пристанищния град Дърбан през февруари и ще "засили вече процъфтяващите отношения между Южна Африка, Русия и Китай", заявиха южноафриканските военни. 

Канада призовава руските активи да бъдат предадени на Украйна. На Световния икономически форум в Давос нуждите на Украйна от финансиране бяха една от основните теми.

 

Станете почитател на Класа